A kullancscsípés veszélyei

 

Babesiosis

 

Hazánkban egyre növekvő jelentőségű a kutyák Babesia canis okozta betegsége. Ezek az egysejtűek a legfontosabbak a kullancsok terjesztette kórokozók között. Az állatokon észlelhető első tünetek a kullancs megtelepedését követő 18-36 óra múlva jelentkeznek. A betegek lázasak, étvágytalanok és sokat isznak. Ezek a tünetek a betegség túlheveny formáját kísérik.

A kutyababesiosis leginkább jellemző és leggyakoribb formája a heveny alak. A lappangási idő 2-7 nap. Jellemző tünetek: nyálzás, porcelánfehér kötőhártyák, szapora pulzus. A vizelet kezdetben borostyánsárga, később vörösesbarna vagy kávébarna színű. A kutya bélsara jellegzetesen kenőcsös állagú és sárgásbarna színű. A sárgaság ritka, ha van, akkor enyhe.

Mivel maga a kórokozó a megbetegített állat oxigénszállításért felelős vörösvérsejtjeiben szaporodik, gyakran alakul ki a különböző szervekben, szövetekben oxigénhiányos állapot. Ennek következtében jelentkezhet szövődményként heveny veseelégtelenség, májelégtelenség, hasnyálmirigy-gyulladás, immunhaemolyticus anaemia.

A betegség gyógykezelése a kórokozó elleni kezelésen, ha szükséges, a súlyos vérveszteség pótlásán és a kiegészítő kezelésen alapul. Döntő fontosságú a fertőződés idejében történő felismerése, és az azonnali állatorvosi ellátás, mely ebben az esetben három injekcióból álló kezelést jelent. A vérpótlás csak a súlyos vérszegénységgel járó esetekben, illetve egyes szövődmények kezelése során válik szükségessé. A betegség kiegészítő kezelése változatos, alapvetően a fennálló szövődmények határozzák meg (glükokortikoidok, folyadékpótlás). A tudomány jelen állása szerint a betegség ellen vakcina nem áll rendelkezésre. Ezért kiemelkedő fontosságú a kutyababesiosis megelőzésében a fertőződés megakadályozása.

A fertőződés ellen -hatékony védőoltás hiányában- a kullancsok életterének elkerülése, valamint különféle kullancsellenes készítmények (spot on, pour on, nyakörv) használata

 

Kutyák Lyme betegsége

 

A Lyme-kór mint önálló betegség 1975 óta ismert. A betgség kórokozói a Borrelia burgdorferi genocsoportba tartozó spirocheta baktériumok. A kórokozó vektorai kullancsok, a kutyák (ill. egyéb állatok és az ember) fertőződése a vektor nyálának közvetítésével jön létre. A kórokozók rendszerint a behatolás helyén, a bőr alatti kötőszövetben szaporodnak és innen jutnak el, rendszerint a kötőszövetbeni vándorlás útján a szervezet egyéb részeire. A behatolás helye körül embereken következetesen megjelenő bőrelváltozás az erythema chronicum migrans kutyákon gyakorlatilag nem detektálható.

-a fertőzött állatok 95%-a tünetmentes

-ízületgyulladás (ált. először a kullancscsípés helyéhez legközelebb eső, később egyéb Laboratóriumi diagnosztikai vizsgálatok

Ezek az eljárások (szerológiai vizsgálatok, hagyományos ELISA, IFT) a teljes baktériumsejtfal elleni antigéneket mutatják ki, és a vizsgálatok az infekció napjától számított 3-4 hét elteltével lesznek pozitívak. Hátrányuk, hogy gyakoriak a keresztreakciók más baktériumokkal (Spirochetákkal, Leptospirákkal), illetve nem képesek a vakcinázás okozta áthangolódást a természetes fertőzéstől megkülönböztetni. A megfertőződött állatokat általánosságban minimum 4 hétig szükséges kezelni antibiotikummal.

A baktériumok teljesen nem minden esetben eliminálhatók, bár számuk jelentősen csökken a kezelés hatására. Ha a kezelés után maradnak életképes baktériumok későbbiekben fellépő immunszuppresszió (pl. glükokortikoid kezelés) hatására a betegség kiújulása várható. A vakcinák hatásmechanizmusa azon alapszik, hogy a kullancs középbelében tartózkodó baktériumokhoz ellenanyagok kapcsolódnak, mintegy bénítják a kórokozókat és nem engedik átjutni a kutya szervezetébe.

Amikor a kullancs vért szív az oltott kutyából, az eb keringésében jelen lévő ellenanyagok még a vérszívó szervezetében mozgásképtelenné teszik a kórokozót, amely így nem tud eljutni a kullancs nyálmirigyébe és nyelőcsövébe, ahonnan a kutya szervezetébe kerülhetne. Ebből következően a keringő ellenanyagok szintjét folyamatosan magasan kell tartani és az éves ismétlő oltásokról nem szabad megfeledkezni.

 

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal!

 

 

Kapuvári Állatorvosi Rendelő

Dr. Dojcsák Gábor

Dr. Nagy Ottó

Dr. Dojcsák Szabina

Mobil: 06-30-362-16-12, Tel.: 06-96-240-841


Rendelő: Kapuvár, Szt. István kir. u. 15.

Rendelési idő: Hétfő-Péntek: 16-18 h, Szombat: 9-11 h


E-mail: gdojcsak@freemail.hu

www.allatorvoskapuvar.hu

 

bog 2