Ismertető a kutyák védőoltásáról

 

Miért van szükség védőoltásokra?


A kutyákra rengeteg kórokozó baktérium és vírus leselkedik, melyek súlyos megbetegedést, akár elhullást is okozhatnak. Legveszélyesebb megbetegedések a parvovírus okozta bélgyulladás, a szopornyica, a fertőző májgyulladás, a leptospirózis és a kennelköhögés. Ezen betegségek ellen hatékony vakcinákkal (védőoltásokkal) rendelkezünk, az oltások elmulasztása miatt mégis sok kutya pusztul el évente.


Hogyan védi meg a vakcina kutyánkat?


A védőoltásban levő elölt, vagy gyengített kórokozó már nem képes betegséget okozni, de a szervezetet védekezésre, a kórokozó elleni ellenanyagok képzésére késztetik. Ezek az ellenanyagok tartósan jelen vannak a szervezetben és egy esetleges fertőzés esetén megóvják kutyánkat a megbetegedéstől.


Mikor kell az első védőoltást beadni?


Az elválasztott kiskutya vérében az anyától kapott ellenanyagok mennyisége 6-8 hetes korra nagymértékben csökken. Ebben az időszakban kell beadni az első védőoltást, továbbá nem szabad a kiskutyát utcára vinni, míg az első négy oltást meg nem kapja, és így a megfelelő védettség ki nem alakul.


Miért kell az oltási programban egy betegség ellen többször is oltani a fiatal kutyát?


A megfelelő szintű védelem kialakításához a szervezetnek többször kell találkoznia a legyengített vagy elölt kórokozóval, hogy megfelelő mennyiségű ellenanyag képződjön és egy esetleges fertőzéstől meg tudja védeni a kutyát.


Miért kell a felnőtt kutyákat évről-évre újra oltani?


A kölyökkorban kialakult védettség nem tart örökké, az ellenanyagok mennyisége csökken a szervezetben. Az évente megismételt emlékeztető oltásokkal a szervezet ellenanyagszintjét megfelelő szinten lehet tartani, ami biztosítja kutyánk betegségekkel szembeni jó ellenálló képességét egész évben.


Milyen betegségek ellen kell feltétlenül beoltani a kutyát?


Veszettség

Emberre és állatra egyaránt halálos betegség. Minden három hónapot betöltő kutyát kötelezően vakcinázni kell ellene.


Parvovírusos bélgyulladás

Kölyök és növendék kutyák véres hasmenéssel, magas lázzal járó gyors lefolyású halálos betegsége. A megbetegedett kutya gyógyulása mindig kétséges a költséges gyógykezelés ellenére is.


Szopornyica

A felső légutak hurutját, majd tüdőgyulladást, gyomor-, bélgyulladást és idegrendszeri károsodást okozó betegség.


Rubarth-kór (fertőző májgyulladás)

Nagyon ragályos, súlyos májkárosodást okozó betegség, aminek a megállapításakor a kutya már menthetetlen.


Leptospirózis

Súlyos esetben halálos kimenetelű máj-, vesekárosodást okozó betegség. Emberre is veszélyes, ezért nagyon fontos az ellene való védekezés.


Kennelköhögés

Fertőző felső légúti megbetegedés, melyet több kórokozó alakít ki együttesen, közülük legfontosabb a parainfluenza vírus.


Milyen betegségek ellen tanácsos még vakcinázni?


Lyme-kór

Kullancs által okozott izületgyulladással, sántasággal járó betegség. A kullancsok távoltartása mellett vakcinával is védekezhetünk ellene.


Mikrosporiázis

A bőr gombás megbetegedése, ami az emberre is veszélyes.


Coronavírusos bélgyulladás

Hasmenést okozó megbetegedés, ami a kutya szervezetének legyengítésével lehetőséget teremt egyéb kórokozó megtelepedésére, betegségek kialakulására.


Milyen kezelésekkel célszerű kiegészíteni a vakcinázást?


Féreghajtás

A kutyakölykök már az anyaméhben fertőződhetnek orsóféreglárvákkal, megszületés után pedig az anyatejből és a bélsárból vehetnek fel féregpetéket. Így 5-6 hetes korra masszív orsóféreg fertőzés alakulhat ki. A kiskutyák pocakja hordószerűn megnagyobbodik, gyakran hánynak és a hányadékban férgek is fellelhetők. A férgek mérgező anyagcseretermékei végzetesek lehetnek a kiskutyára, ezen kívül a szervezet védekező rendszere gyengül, ami más betegségekre hajlamosít, a védőoltások hatékonyságát pedig rontja. Ezért célszerű az oltások megkezdésekor a féregtelenítést is elvégezni. A féregtelenítés tabletta vagy paszta segítségével végezhető. Mivel a legtöbb féreghajtó csak a kifejlett férgeket pusztítja el, a petéket és a lárvákat nem, célszerű a kiskutyát két hetes kortól kéthetente többször féreghajtóval kezelni.


Külső élősködők elleni védekezés


Bolhák

Csípésükkel, mászkálásukkal nyugtalanítják a kutyát, a bőrbe jutott bolhanyál pedig allergiás bőrgyulladást válthat ki, ami súlyos vakarózást, szőrhullást a bőr kisebesedését okozhatja. A bolhák az embert is megcsíphetik, kellemetlen bőrreakciót okozhatnak.


Kullancsok

A kullancsok a Lyme-kór mellett a Babeziózis nevű betegséget is terjesztik, ami veseelégtelenséget és elhullást okozhat.


A külső élősködők ellen alkalmazható nyakörv, spray, tabletta, por vagy bőrre cseppenthető gyógyszer. Fontos, hogy a kutya bolha elleni kezelésével egy időben a kutya tartózkodási helyét, takaróit is fertőtlenítsük, mert a bolhák nagy része nem az állaton, hanem annak környezetében található és csak időnként mennek a kutyára vért szívni.


A kutyák oltási programja rendelőnkbenÉletkor

Védőoltás típusa

6 hét

Parvovírus elleni védőoltás

8 hét

Szopornyica, Leptospirózis, Rubarth-kór elleni kombinált védóoltás

10 hét

Szopornyica, Leptospirózis, Rubarth-kór, Kennelköhögés, Parvovjrus elleni kombinált védőoltás

12 hét

Veszettség elleni kötelező védőoltás

9 hónap

Veszettség elleni védőoltás ismétlése

9,5 hónap

Szopornyica, Leptospirózis, Rubarth-kór, Kennelköhögés, Parvovírus elleni kombinált védőoltás ismétlése

évente

A fenti betegségek elleni kombinált védőoltás, ami magában foglalja az évente kötelező veszettség elleni védelmet is.Kapuvári Állatorvosi Rendelő

Dr. Dojcsák Gábor

Dr. Nagy Ottó

Dr. Dojcsák Szabina

Mobil: 06-30-362-16-12, Tel.: 06-96-240-841


Rendelő: Kapuvár, Szt. István kir. u. 15.

Rendelési idő: Hétfő-Péntek: 16-18 h, Szombat: 9-11 h


E-mail: gdojcsak@freemail.hu

www.allatorvoskapuvar.hu 

bog 4