Történet

A MEOE kapuvári helyi szervezete 1969-ben alakult meg, mely az elsö években a györi szervezet alszervezeteként müködött.

Alapító tagjai Kiss M. Sándor, Pölöskei Sándor és Kiss Gy. Fábián voltak. Az egyesület elnöke Kiss M. Sándor lett, aki az idei évig -2013 - betöltötte ezt a tisztséget. Sanyi bácsi az országos egyesülettöl a júniusi országos közgyülésen, több évtizedes lelkes és kimagasló munkájáért életmü díjat kapott.

A kezdeti évek után a tagság jelentösen kibövült, így pár év után 1973-ban már önállósodásra szánta el magát. Megalakult a kapuvári önálló szervezet.

Csatlakozott hozzájuk vezetöségi tagként Titz József tetováló mester, Dr Biró Péter, Dr Imreh Károly, Horváth István, Balsai László, Beszterczey Éva, Hancs Károly- a csornai körzet koordinálója-, és Dóczi Attila- a répcelaki körzet koordinálója. Volt olyan idöszak, hogy a tagság létszáma elérte a több százat is.

Több CAC kiállítást, és tenyészszemlét is szerveztek a kilencvenes évekig.

Elmondásuk szerint éjjelente – még a számítógépes világ elött - kézzel gépelték és rendszerezték a katalógusokat, hogy nyomdába kerülhessen a kiállításra szánt anyag.

A kutyaiskolát, ami a kezdetekben Kapuváron az úgynevezett „kanászgödörben” müködött, hosszú ideig Kiss Gy. Fábián az egyesület gazdasági felelöse vezette . „Fábgyis bácsi”, ahogy sokan nevezték, vezette a kiképzést egészen a nyolcvanas évek közepéig.

Kiss M. Sándor - kuvasz kutyája 1991-ben a Bécsi világkiállításon „világgyöztes lett”, és egy másik, saját tenyészetéböl való kutya pedig második helyezést ért el. Pölöskei Sándor több könyvet is írt, egyik munkájának a „Kaci és a többiek” címet adta, ebben saját kutyás történeteit írja le.

Az iskola késöbb kikerült Kistölgyfapusztára, itt már Hegyi Tibor volt az iskolavezetö, ezután beköltözött Kapuvárra a vasúton túli bányatavakhoz, majd 1997-ben ismét helyet változtatott. Jelenlegi helyét az önkormányzat biztosítja, a Pannon-Víz telephelyének közvetlen szomszédságában. A tagság méltán büszke e területre, amely a megye egyik legszebb iskolájának mondhatja magát.

Pölöskei Sanyi bácsi lemondása után 1998-ban a tagság Kiss-György Imrét választotta egyesületi titkárrá. 2011-ben a vezetöség tagjainak összetétele is jelentösen megváltozott.

2013-tól Ebtenyésztök Kapuvári Egyesülete néven teljesen új szervezet jött létre, melynek elnöke Dr. Sipöcz Péter.

 

 

 

bog 5